pub-6056603046810314

perjantai 16. lokakuuta 2020

Musiikkitestamentti

Musiikki elämässämme

Musiikilla on paljon hyviä vaikutuksia ihmisen eri osa-alueilla. Se rentouttaa, tuottaa hyvää mieltä, auttaa keskittymään ja lievittää stressiä. Se aktivoi aivoja ja virkistää muistia. Se aktivoi liikkumaan. Musiikki myös jakaa mielipiteitä, yksi pitää klassisesta toinen raskaasta metallimusiikista. Karaoke on vuosien mittaan rantautunut Suomeen niin, että enää on hyvin vähän ihmisiä, joka ei olisi ainakin kerran elämässään ollut kuulemassa karaokelaulua tai jopa kokeillut sitä itse. Karaoke rantautui Suomeen n. 30 vuotta sitten ja ensimmäinen karaokelevy (Finnkaraoke I) julkaistiin v. 1991.Karaoken alkuperäinen tarkoitus on ollut olla koko kansan tapa päästä "tähdeksi". Jo 80-luvun puolivälissä karaokea laulettiin ruotsinlaivoilla englannin kielisin kappalein. Karaoke on tuonut laulamisen lähemmäs ihmistä.

Musiikilla on voimakkaita vaikutuksia tyylilajista riippuen, se kiihdyttää tai rauhoittaa. Musiikin kuuntelu vähentää kortisolin eritystä suorassa suhteessa stressin lievenemiseen. Musiikki parantaa kognitiivista suorituskykyä. Muusikoilla iänmukainen aivokudoskato on vähäisempää. Musiikilla on vaikutuksia myös somaattisissa sairauksissa. Musiikki vähentää mm. sydän- ja lonkkaleikkauspotilaiden kokemaa stressiä sekä ennen että jälkeen leikkausten. Tässä vain muutamia esimerkkejä. 

Musiikkia voi kuunnella, soittaa, laulaa tai vaikka taputtaa käsillä tai kattilan kansilla.

Musiikki kuntoutuksessa

Musiikkia käytetään kuntoutuksessa laaja-alaisesti, ainakin musiikki-, fysio- ja toimintaterapiassa. Musiikki tekee hyvää koko ihmiselle, se aktivoi aivoja ja parantaa terveyttä sekä sillä voi kuntouttaa muistia.

"Aivoja vaurioittaviin sairauksiin ei ole parantavaa hoitoa. Kuntoutuminen perustuu säästyneiden neuronien käynnistämään synapsien uudismuodostukseen. Musiikki aktivoi aivoja laaja-alaisesti, mikä edistää hermoverkostojen korjautumista. Musiikin kuuntelun lisääminen tavanomaiseen kuntoutukseen tehostaa Parkinson- ja aivohalvauspotilaiden motoriikan säätelyä, nopeuttaa aivohalvauksen jälkeisen puhehäiriön ja kognitiivisten vaurioiden paranemista ja vähentää dementiapotilaiden käytöshäiriöitä. Musiikki lisää keskittymiskykyä, nostaa mielialaa, vähentää sekavuutta ja ahdistuneisuutta sekä parantaa muistin toimintaa. Musiikin kuuntelu näkyy myös aivojen rakennemuutoksina. Musiikin vaikutus perustuu fysiologisen stressin ja masennuksen vähenemiseen, motoriikan tahdistukseen, aivojen rakenteelliseen muovautumiseen ja dopamiinivälitteisen mesolimbisen järjestelmän aktivoitumiseen. Musiikin kuntouttava vaikutus ei riipu aiemmasta musiikin harrastuksesta. Aivoinfarktipotilailla vaikutukset voidaan todeta vielä kuuden kuukauden kuluttua." (Suora lainaus Duodecimin artikkelista musiikin vaikutus aivojen kuntoutuksessa).

Monelle tuntemattomampi sairaus on essentiaalinen eli itsesyntyinen vapina, mihin musiikilla on kuntouttava vaikutus. Perustuneeko tämä sitten ajatusten siirtymiseen pois vapinasta vai kokonaisvaltaiseen rentoutumiseen, sitä ei ole selitetty. Erityisesti laulamisella ja soittamisella on vapinaa vähentävä vaikutus osalle potilaista.

 

Musiikkitestamentti, mikä se on?

Oikein valittu musiikki virkistää vanhankin muistia. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan pysyvimmän muistijäljen olisi jättänyt musiikki, mitä kuuntelimme eniten 14-vuotiaana. Kuka muistaa mitä musiikkia silloin kuuntelikaan? 

Itse olen kuunnellut aina eniten suomalaista iskelmää ja tanssimusiikkia. Esimerkiksi Kirkan Varrella virran tai Mami blue, Katri-Helenan Nuoruus on seikkailu tai Päivi Paunun Jokainen päivä on liikaa ovat tuttuja kappaleita vuodelta 1974. Tanssimusiikki on aina ollut lähimpänä sydäntäni ja nuorena tulikin käytä paljon lavatansseissa.

Musiikkitestamentti on elämän soittolista. Musiikkimuistot varastoituvat eräiden tutkimusten mukaan aivoissa siihen osaan, johon Alzheimerin tauti ei vaikuta. Jos ihmisen muisti ei enää toimi, omaiset ja hoitava henkilökunta voivat käyttää elämän soittolistaa muistojen herättelemisessä. Mielimusiikki luo sillan kadonneisiin muistoihin ja voi auttaa kohtentamaan muistisairaan turvallisuuden tunnetta ja luottamusta. Musiikkitestamentti pitää tehdä itse, se on hyvin henkilökohtainen.

Nykyisin esim. hoitokotien nuori hoitohenkilökunta ei saata olla edes kuullut asukkaiden nuoruuden musiikkisuosikkeja. Monet kappaleet, joita itsekin laulan, ovat omille lapsilleni tuntemattomia. 

Monesti on todettu, että täysin puhumaton, muistamaton ihminen voi yllättäen laulaa kirkkaasti ja selkeästi esim. joululauluja tai virsiä. Musiikki on siis erittäin tärkeää ihmisten elämässä, sitä tulisi käyttää tulevaisuudessa entistä enemmän myös hoitotyössä. 

Musiikki tuo myös alitajuisesti muistoja mieleen. Jotkin laulun sanat saattavat alkaa itkettää ja toiset tuoda hymyn huulille. Itselläni lauluharrastuksen myötä tunteiden etsiminen laulun tulkintaan on vahvistanut sanojen merkityksen löytämistä. Joskus jää miettimään, mitä sanojen kirjoittaja on ajatellut, löydänkö sen tunteen vai liitänkö sen oman elämäni pyörteisiin.

 

Täytynee tehdä musiikkitestamentti, teetkö sinäkin?





Lähteet: Duodecim (2014), Gramex-lehti (3/2020), Google musiikkivuodet, omat kuvat.

7 kommenttia:

  1. Musiikki ainakin minulla vaikuttaa voimakkaasti tunteisiin jotkut kappaleet itkettää. On ollut kiva kun olen uskaltautunut laulamaan karaokea jännityksestä huolimatta se vaan on niin "goolia". Musiikin muistamisesta tuli mulle mieleen, kappaleita mitä oli paljon kuunnellut nuoruudessa ei tarvinnut harjoitella karaokessa oli jossain "kovalevyllä"tallessa

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Helena, kommentistasi. Samoin minulla, jostain vanhojen laulujen sanat vaan kumpuavat. Musiikilla on hyvä käsitellä Iloisia, mutta myös vaikeita tunteita.

    VastaaPoista
  3. Kiitos ajatuksistasi ❤️ Musiikki on lääkettä, ehdottomasti kannatan musiikkitestamentin tekemistä! Musiikin terapeuttisten vaikutusten lisäksi, musiikki yhdistää... sinuakaan en tuntisi ilman karaoke innostustani. Olen kiitollinen kaikista teistä uusista ystävistäni joihin olen saanut tutustua.

    Itse olen pohtinut, mitä lauluja itse vanhana muistan ja laulan kun aloitin laulamisen vasta vanhemmalla iällä. Mutta uskon vahvasti, että kyllä nekin johonkin kovalevyn nurkkaan tallentuu, musiikki ja laulaminen ovat niin voimakkaita kokemuksia. Muistuu mieleen eräs vahva kokemus Ukrainan reissulta, kävimme Svjatogorskin luostarissa, jota on pidetty yhtenä pyhimmistä paikoista. Siellä sattui olemaan jumalanpalvelus menossa kun astuimme perheen kanssa sisään. Jo ulko-ovelle kuului kaunista ortodoksilaulantaa. Hetken kuluttua tapahtui jotain hyvin hämmentävää, aloin vuolaasti itkemään, eikä siitä itkusta meinannut tulla loppua, minulla ei ollut mitään käsitystä miksi itkin, en mielestäni edes ajatellut mitään. Perhekin oli ympärillä vähän hämmennyksissä, mitä tapahtuu, lopulta minun oli mentävä ulos vähän "rauhoittumaan" En edelleenkään ole varma mitä tapahtui, muutoin kuin siitä, että varmasti minusta purkautui ulos kaikki sisään patoutuneet itkemättä jääneet itkut. Voin myös kuvitella, että tällainen kokemus voi olla "Pyhän / Jumalan kosketus", ainakin hämmenyksestä toivuttuani minulla oli todella hyvä/ rauhallinen olo, mutta oli se mitä hyvänsä niin uskon vahvasti, että se kaunis ortodoksinen kirkkokuoron laulanta avasi portit syvälle sydämeen ❤️

    VastaaPoista
  4. Kiitos ajatuksistasi ❤️ Musiikki on lääkettä, ehdottomasti kannatan musiikkitestamentin tekemistä! Musiikin terapeuttisten vaikutusten lisäksi, musiikki yhdistää... sinuakaan en tuntisi ilman karaoke innostustani. Olen kiitollinen kaikista teistä uusista ystävistäni joihin olen saanut tutustua.

    Itse olen pohtinut, mitä lauluja itse vanhana muistan ja laulan kun aloitin laulamisen vasta vanhemmalla iällä. Mutta uskon vahvasti, että kyllä nekin johonkin kovalevyn nurkkaan tallentuu, musiikki ja laulaminen ovat niin voimakkaita kokemuksia.  Muistuu mieleen eräs vahva kokemus Ukrainan reissulta, kävimme Svjatogorskin luostarissa, jota on pidetty yhtenä pyhimmistä paikoista. Siellä sattui olemaan jumalanpalvelus menossa kun astuimme perheen kanssa sisään. Jo ulko-ovelle kuului  kaunista ortodoksilaulantaa. Hetken kuluttua tapahtui jotain hyvin hämmentävää, aloin vuolaasti itkemään, eikä siitä itkusta meinannut tulla loppua, minulla ei ollut mitään käsitystä miksi itkin, en mielestäni edes ajatellut mitään. Perhekin oli ympärillä vähän hämmennyksissä, mitä tapahtuu, lopulta minun oli mentävä ulos vähän "rauhoittumaan"  En edelleenkään ole varma mitä tapahtui, muutoin kuin siitä, että varmasti minusta purkautui ulos kaikki sisään patoutuneet itkemättä jääneet itkut. Voin myös kuvitella, että tällainen kokemus voi olla "Pyhän / Jumalan kosketus", ainakin hämmenyksestä toivuttuani minulla oli todella hyvä/ rauhallinen olo, mutta oli se mitä hyvänsä niin uskon vahvasti, että se kaunis ortodoksinen kirkkokuoron laulanta avasi portit syvälle sydämeen ❤️

    VastaaPoista
  5. Kiitos, Mimi, kun jaoit koskettavan kokemuksesi. Olen usein myös miettinyt, että juuri karaokeharrastuksen kautta on tullut uusia kavereita, jopa ystäviä, joita tuskin olisi koskaan muutoin tavannut. Musiikilla on ihmeellinen voima.

    VastaaPoista
  6. Hei! Löysin juttusi sattumalta etsiessäni musiikkiaiheisia kirjoituksia. Siksi olen täällä näin monta kuukautta jutun julkaisemisen jälkeen.

    Tuntuu, että tällaisiin syvällisempiin ja musiikkiaiheisiin blogiteskteihin törmää harvemmin. Itseäni tämä kiinnosti sen vuoksi, että olen muusikko, musiikinopiskelija sekä musiikkiblogin kirjoittaja. Oli hienoa, että toit tekstissäsi esille musiikin voiman.

    Musiikkitestamentti oli minulle aivan uusi juttu ja aivan mahtavaa, että sellainen on olemassa! Todella ihana ja jollain tapaa lohdullinen ajatus tällainen elämän soittolista.

    -Jenni/Rohkeaa luovuutta-blogi, https://rohkeaaluovuutta.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Jenni Maria. Musiikki on myös minun elämässäni isossa roolissa, vaikka työkseni en sitä teekään. Se on rauhoittumista, muistelemista, iloa, surua, kaikkea. Elämän soittolistaa olen aloitellut.

      Pitääpä tutustua sinun blogiisi 😍.

      Poista

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Armo jokapäiväisessä elämässämme

6056603046810314 Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut epäreiluutta arkielämässä. On asioita, jotka koemme epäoikeudenmukaisiksi. Tätä ...