pub-6056603046810314

sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

”Mä laihdutan ja senhän varmasti huomaa...”



On ihmisiä, jotka laihduttavat usein ja on ihmisiä, joitten ei tarvitse tehdä sitä koskaan. On ihmisiä, jotka ovat tyytyväisiä itseensä ja elämäntapaansa aina. On myös ihmisiä, joille kehittyy jotain sairautta, mikä vaatii elämäntapamuutosta. 

Olen rakentanut tämän päiväistä tekstiäni vanhan laulun, ”Mä laihdutan”, sanojen runkoon. Ragni Malmsten, - kuka muistaa hänet?, Oli iloinen ja rehevä nainen, joka lauloi elämänmakuisesti asioista. Myös laulu ” Riepumatto” on hänen esittämänään yksi koskettavimmista (säv.Georg Malmsten, sanat: Eeva Helena). 
”Mä laihdutan”-laulu on taas Ragnin säveltämä ja siinä on Junnu Vainion mainiot sanat.

Mä laihdutan ja kyllä varmasti laihdun
vain vichy-vettä juon ja yhtään en syö
en päiväohjelmasta mä tingi tippaakaan
näin mannekiiniksi jo kohta vaihdun

Oletko sinä laihduttanut joskus? Oletko myös ajatellut, että kun ei syö, varmasti laihtuu? Se vanha sanonta, että liiku enemmän ja syö vähemmän pätee jollain tasolla, mutta suurempi ongelma laihduttajalle tulee, jos hän syö liian vähän. Jos et tätä ole vielä huomannut, kannattaa kokeilla lisätä syömistä.

Mä laihdutan ja sen kai selvästi huomaa
on ohjelmani varma, kunnes on yö.
En unta öisin saakaan kun vatsa parahtaa
jääkaapin ovi silloin narahtaa.

Öisin kakkua haukkaan
kuusi siankyljystä syön
päälle kaljat mä naukkaan
ja sitten tyynyyn pääni lyön.



Näinhän se menee. Jos et syö päivällä, tulee nälkä yöllä. Jos et syö silloinkaan, alkaa väsyttää ja ärsyttää, kaikenlainen aktiivisuus vähenee, elimistö menee säästöliekille ja silloin ei pala rasvakaan. Jos taas syöt illalla ja yöllä, käy juuri noin kuin laulussa - tulee syötyä enemmän kuin tarpeeksi.

Mut päivällä mä jälleen varmasti laihdun
tää pettämätön uusi dieetti on
yöt syön ja päivät panttaan niin korjaan vahingon
saan siten mannekiinivartalon.

Laihtuminen vaatii elämäntapamuutoksia, pelkkä ruokavalio tai pelkkä liikunnan lisääminen ei auta, tai epätarkasti ilmaistu - tokihan molemmat yksinäänkin jotain auttavat, riippuen millaisia muutoksia tarvitaan. 

Mä laihdutan ja kyllä varmasti laihdun
tää tyttö jumppaa sekä lenkillä käy
mä systeemiini luotan ja uskon että pian
mä olemattomaksi tästä haihdun.

Lihaskunnon parantaminen on yksi tärkeä asia elämäntapamuutoksessa. Jonkinlainen kirjoittamaton sääntö voisi olla, että yli 40-vuotias tarvitsee lihaskunnon parantamiseen muutakin kuin kävelyä. Tarvitaan mm. isojen lihasryhmien harjoitteita. Ne voivat yksinkertaisimmillaan olla vaikkapa kyykkyjä. Nyt joku ajattelee, että enhän minä niitä voi tehdä, kun minulla on polvi kipeä. Kyllä voit, teet vain siihen asti kyykyn, kuin kivutta voit. Liikerata kyllä suurenee siitä. Voit tehdä sen myös selkä seinää vasten tai voit mennä kuntosalille ja hyödyntää jalkaprässiä. Toki myös käveleminen, hiihtäminen, luisteleminen, pyöräily jne. ovat hyviä ja tarpeellisia liikuntamuotoja.



Mä laihdutan ja sen kai selvästi huomaa
vaikk tulokset ei vielä vaa'assa näy
en öisin unta saa kun taas vatsa parahtaa
jääkaapin ovi jälleen narahtaa.

Kun ihminen aloittaa liikkumisen, paino voi noustakin alkuun, mutta kannattaa ottaa painon lisäksi muitakin mittoja tarkkailuun: Vyötärö, lantio jne, mitä nyt haluaakaan seurata. Peili on varmasti paras mittari ja vaatteet. Yllättäen jokin kaapissa ”kutistunut” vaate sopiikin yllesi, kuin valettu, kuin silloin kun ostit sen.

Yöllä kinkkua mässään
sitten maksamakkaraa
vaikka sen toki kässään
ei liikaa nautiskella saa.

Laulussa tyttö on täyttänyt jääkaappinsa varsin tuhdilla eväillä. Tokihan yöllä syöminen voisi olla porkkanaa ja tomaattiakin. Mutta miksi syödä yöllä? Oletko sortunut joskus tähän dieettiin? 
Kirjaapa ihan mielenkiinnosta itsellesi, mitä päivän mittaan syöt. Saatat yllättyä, kuinka vähän todellisuudessa saat ravintoa. Tässä tullaankin sitten siihen, että saatko kaikkia tarvitsemiasi vitamiineja ja muita ravintoaineita niukasta ravintomäärästä. 

Energiantarvelaskuri

Energiantarve-laskuri on Maailman terveysjärjestön (WHO) ennusteyhtälö vuorokauden perusaineenvaihdunnan (kcal/vrk) arvioimiseksi. Energiantarve-laskuria käyttäessä on hyvä huomioida, että ihmisten perusaineenvaihdunta vaihtelee +/-20 %.        



Sukupuoli

IkäYhtälö (kcal/vrk)
Miehet 18-30(15,3 x paino) + 679
 31-60(11,6 x paino) + 879
 >60(13,5 x paino) + 487
Naiset 18-30(14,7 x paino) + 496
 31-60( 8,7 x paino) + 829
 >60(10,5 x paino) + 596

Energiakulutuskerroin (arvio) päivittäisen työn ja vapaa-ajan aktiivisuuden mukaan

Vapaa-ajan aktiivisuusTyön aktiivisuus
Kevyt työKohtuullisen raskas työHyvin raskas työ
ei lainkaan aktiivinen 1,3 1,5 1,7
satunnaisesti aktiivinen 1,5 1,7 1,9
päivittäin aktiivinen 1,7 1,9 2,1
poikkeuksellisen aktiivinen 
(kuten kilpaurheilu)
 2,0 2,2 2,4

Lähde: Lihavuusongelma ja hoito, Duodecim, 1998


Alla olevasta taulukoista voit suurin piirtein arvioida omaa kulutustasi erilaisissa toiminnoissa.



Itselläni perusaineenvaihdunta vaatii jo 1499 kcal, siihen lisättynä työn vaatima energia, tulokseksi tulee 2848 kcal.  Nämä ovat tietysti vain laskennallisia asioita, mutta antavat viitettä siitä, saatko riittävästi energiaa kaikkeen siihen, mitä päivittäinen toimintasi vaatii.


Ja päivällä mä jälleen varmasti laihdun
tää pettämätön uusi dieetti on
yöt syön ja päivät panttaan niin korjaan vahingon
saan siten mannekiinivartalon (ja sen huomaa!).

Tämän tekstini tarkoitus ei ole antaa laihdutus- tai elämäntapamuutosohjeita. Sen tarkoitus on antaa ajattelemisen aihetta lähinnä siitä, syötkö tarpeeksi.



Sirkkoja, nämä olisivat sitä terveellistä proteiinia.



Lähteet: Ragni Malmsten: Mä laihdutan, lyrics. 
Kuvat omat.

2 kommenttia:

  1. Nuorena olin laihduttaja, kaikki muotikuurit kävin läpi. Kunnes alle 40-kymppisenä tajusin työpaikkaruokailun hyödyllisyyden. Nyt vanhempana syön kasviksia, hedelmiä, proteiinipitoisia ruokia, ei ole tarvinut laihduttaa. Niin, lihaskunnon ylläpito ehdoton juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maija, kommentistasi. Näinhän se usein on, että nuorena kokeilee kaikenlaisia kuureja, kunnes aikuisena tiedon lisääntyessä huomaakin, että mitään kuureja ei tarvita, kun elämäntavat ovat kohdallaan. Silloin voi välillä herkutellakin.

      Poista

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Armo jokapäiväisessä elämässämme

6056603046810314 Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut epäreiluutta arkielämässä. On asioita, jotka koemme epäoikeudenmukaisiksi. Tätä ...