pub-6056603046810314

sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Särkynyt sydän


❤💜💜


 ” Niin pieni ihmissydän on, niin avara ja pohjaton.

Se kätkee suuret unelmat ja vihan, lemmen maailmat.

Riemujen rikkaus ja surujen summa,                                         

onnekas rakkaus ja tuskainen tumma

syömmehen pienehen mahtua voi,

onnea, iloa oi.

Aatosta jaloa ja alhaista mieltä,

tunteiden paloa ja kylmyyttä sieltä

syömmestä pienestä löytyä voi,

kaiken mi kohtalo toi.”

Kun kuulen sanat ”särkynyt sydän”, tulee ensimmäisenä mieleen kaunis perenna kukkapenkissä.
Seuraavaksi sanontoja: - itkee sydäntä särkevästi
-sydän särkyy, kun katselee toisen surua
- sydän särkyy läheisen kuoleman takia jne.

Mitä Sinulle tulee mieleen, kun kuulet sanat särkynyt sydän?

Oletko koskaan ajatellut, että usein pitkän elämän yhdessä eläneet ihmiset kuolevat hyvin vähän ajan sisällä?
Itse olen miettinyt tätä useinkin. Taannoin katselin televisiosta ”Syke”-sarjaa. Yhdessä jaksossa vanha äiti sairastui, syy oli aluksi epäselvä. Oli sydänoireita, mutta ei varsinaisia tautimuutoksia kokeissa. Äiti suri, kun ei ollut nähnyt poikaansa ja hänen perhettään vuosiin. Syykin oletettuun välirikkoon oli epäselvä. Sitten poika tuli käymään. Ilo oli sanoinkuvaamaton. Jonkin ajan kuluttua äiti kuoli. Diagnoosiksi jäi ”särkyneen sydämen oireyhtymä/syndrooma”.

Muistan lapsuudesta vanhempien ihmisten kertomuksia tilanteista, joissa voimakas tunneliikutus oli aiheuttanut sydänkohtauksen tai äkkikuoleman. ”Kuoli suruun” oli tyypillinen lause.

Viime vuosituhannen loppupuolella tunnistettiin sydänkohtaus, jota kutsutaan takotsubo-oireyhtymäksi, suomalaiset nimittivät sen särkyneet sydämen oireyhtymäksi.
Sen on todettu olevan enemmän naisten sairaus. Oireet ovat usein epämääräisiä. Puristava, tai paineen ja ahdistuksen, tunne rinnassa, paha olo. Oireita esiintyy useimmiten vaihdevuosi-iän jälkeen, mutta myös keski-ikäisillä tuoreitten tutkimusten mukaan.

Tutkimusten mukaan oireyhtymän syntymekanismista ei ole täyttä varmuutta. Näyttää kuitenkin siltä, että sen laukaisee äkillinen sympaattisen hermoston aktivoituminen. Sairastumista edeltää usein jokin hyvin tunnepitoinen uutinen tai kokemus, kuten uutinen puolison tai lapsen kuolemasta tai vaikkapa jännittävän taistelupelin pelaaminen. Myös hyvin positiivinen uutinen voi aiheuttaa kohtauksen. Miehillä laukaisevansa tekijänä voi olla fyysinen stressitilanne. Aina aiheuttajaa ei löydetä. Sydäntutkimuksissa voi löytyä lieviä muutoksia, mutta ei varsinaista selittävää tekijää.

Miten hoidat omaa tai läheisesi särkynyttä sydäntä?

”Särkynytsydän menestyy myös varjossa, mutta ei pidä paahteesta. Varjossa kukinta kestää pitempään ja lehdet pysyvät kauemmin vihreänä. Kasvualustan tulee olla paksumultainen, ravinteikas ja kalkittu maa, joka pidättää kosteutta, mutta on läpäisevä. Särkynytsydän on arka talvimärkyydelle.”

*************

”Tuoreen, European Heart Journal -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan särkyneen sydämen oireyhtymä saattaa olla lähtöisin aivojen alueiden kommunikaatiokatkoksesta.

Äkillisellä runsaalla adrenaliinin ja muiden stressihormonien erittymisellä on arveltu tähän asti olevan merkittävä osuus oireyhtymän syntymisessä.

Sveitsiläiset tutkijat ovat nyt huomanneet, että sairastuneilla aivojen alueet, jotka ovat vastuussa muun muassa tunteiden käsittelystä ja autonomisen hermoston toiminnoista kuten syke, hengitys ja ruoansulatus, eivät kommunikoi keskenään kuten terveillä ihmisillä.

Tutkijat tarkastelivat oireyhtymästä kärsineiden potilaiden aivojen magneettikuvia keskimäärin vuoden kuluttua diagnoosista ja vertasivat niitä terveiden ihmisten aivoihin.”


Lieneekö niin, että täysin emme voi kyseistä oireyhtymää välttää. Jos se on tullakseen se tulee. Hyvillä elämäntavoilla tosin voimme ehkäistä elintapasairauksia, jotka altistavat särkyneet sydämen oireyhtymälle. Toisaalta järkytyksille, yllättäville tunnereaktioille emme voi mitään. 

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta, välitetään. Kysy seuraavaksi joltain ihmiseltä: Miten voit, oikeasti? 

Mukavaa, syksyistä alkavaa viikkoa! Nautitaan joulun odotuksesta, viritellään koristevalot, poltetaan kynttilöitä.  PikkusydänLähteet: sydän.fi, kekkilä.fi, Iltalehti, terveys 30.3.2019.

4 kommenttia:

 1. Särkynyt sydän on surullinen tauti. Ei pitäisi tapahtua kenellekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Näinpä, kenellekään ei tuota toivoisi tapahtuvan.

   Poista
 2. Särkynyt sydän, kukka perena penkissä lapsuudessani, myöhemmin ehkä negatiivisia elämän kohtaloita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Niin erilaiseksi voi merkitys muuttua.

   Poista

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Särkynyt sydän

❤💜💜  ” Niin pieni ihmissydän on, niin avara ja pohjaton. Se kätkee suuret unelmat ja vihan, lemmen maailmat. Riemujen rikkaus ja surujen s...