pub-6056603046810314

keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Purentalihakset rennoksi

Narskutatko? Puretko hampaita yhteen yöllä? Ja päivälläkin? Onko niska kipeä? Onko kaula ja posket kipeät? Onko hymyileminen ja puhuminen hankalaa aamusta? Jännitätkö poskia ja leukaa? Ovatko hampaat kipeät?

Jos vastasit yhteenkin kysymykseen myöntävästi, saatat tarvita erityisohjeita poskilihasten ja leuan rentouttamiseen? 

Huomioi missä kielesi on nyt? Entä ovatko hampaat yhdessä vai erillään toisistaan? 

Narskuttaminen on erittäin tavallinen ongelma. Jännittäessä, keskittyessä, suuttuessa, hankalassa tilanteessa ihan huomaamatta ihminen saattaa purra hampaat yhteen. Pidempään jatkuessaan tällainen tapa kiristää purentalihakset, niskan, kaulan ja jopa hartioiden alueet. Hammaslääkäri saattaa havaita ongelman, hän voi tarkistaa purennan ja mahdollisesti arvioida hampaiden liiallisen kuluman, halkeamat tai paikkojen irtoamisen. Hammaslääkäri saattaa suositella yksilöllistä purentakiskoa yökäyttöön keventämään purennan aiheuttamaa kuormitusta leukaan ja hampaisiin. Myös fysioterapeutilla on keinoja tilanteen rauhoittamiseksi. Usein on niin, että narskuttajalle ei tule mieleen hakeutua fysioterapeutin pakeille, koska tietoa fysioterapian mahdollisuuksista on vähän julkisuudessa. 

Purenta-asioihin perehtynyt fysioterapeutti osaa tutkia leukanivelten liikkuvuuden, purentalihasten ja niskan toiminnan. Hän osaa myös käsitellä tätä aluetta ja ohjata itsehoitoa. 

Mitä keinoja itsehoitoon sitten on?

Ensimmäinen ja tärkein on, että tiedostaa ongelman. Vain siten siihen voi vaikuttaa. 

Aktiivinen leuan ja kasvojen rentouttaminen sekä purentalihaksia rentouttava kotiharjoittelu toinen. Lisäksi tietysti koko kipualueen hallinta, liikekontrolli, lihaskunto jne. ovat ehdottoman tärkeitä alueita.

Kokeile:

1) Aseta kielen kärki etuhampaiden taakse kevyesti. Hampaat ovat irti toisistaan, paina huulet kiinni kevyesti. Pyri avaamaan suuta niin, että huulet pysyvät kiinni ja kielen kärki hampaiden takana. Toista kymmenen kertaa.

2) Pidä huulet kevyesti kiinni, ”pese hampaita” kielellä ensin ylähampaiden ulkopinnat edestakaisin viisi kertaa, sitten ylähampaiden sisäpinnat, alahampaiden ulko- ja sisäpinnat. 

Onko helppoa vai hankalaa? Mm. nämä harjoitteet auttavat rentouttamaan kasvojen aluetta. Lisää ohjeita ja vinkkejä saat varmasti omalta fysioterapeutiltasi.

Miksi kirjoitan purentaongelmista?

Kirjoitan asiasta siksi, että itselläni on vuosien, jopa vuosikymmenien kokemus asiasta. Kokemusta siis sekä omakohtaisesti että asiakastyössä. Lisäksi ongelma on kasvava tänä etätöiden ja epävarmuuden aikana. Itse olen aina, nuoresta saakka ollut jännittäjä. Jännittämistä olen pyrkinyt peittämään puremalla hampaat yhteen. En tiedä, onko syy vai seuraus, mutta tähän on liittynyt myös essentiaalista vapinaa, mikä myös talttuu usein hampaiden yhteen puremisella. Lisäksi kovaa keskittymistä vaativat tehtävät, stressi, erilaiset paineet, unihäiriöt jne. aiheuttavat myös yöllä hampaiden yhteen puremista. Vuosia sitten huomasin myös, että puhuessa kurkku ja kieli rasittuivat niin, että loppupäivästä puhuminen oli vaikeaa.

Useisiin alun kysymyksiin vastaan kyllä! Tälläkin hetkellä, keskittyessäni kirjoittamaan, kieleni on painettuna kitalakeen eli hyvin jännittyneenä, näin ollen myös leuka ja purentalihakset kauttaaltaan ovat jännittyneet. Rentoutan leuan ja kielen, vien kielen kärjen etuhampaiden taakse kevyesti ja, WAU!, leuka on taas hetken kulutta rento.

Asiakastyössäni fysioterapeuttina olen kohdannut lähes päivittäin vastaavia ongelmia. Usein asiakas tulee vastaanotolle niskakipujen ja päänsäryn takia. Yleensä jo fysioterapeuttista tutkimista tehdessä käy ilmi, että myös purentalihakset sekä kaula ovat hyvin jännittyneet ja vähäliikkeiset. Hoidettava saattaa kertoa, ettei saa suuta auki vaikkapa ruokaillessa. Usein myös äänen ja äänen käytön kanssa voi olla ongelmia. Hyvin tavallista on myös, että asiakas ei ensimmäisellä, eikä ehkä toisellakaan kerralla kerro asiasta, koska ei koe sen liittyvän olemassa oleviin vaivoihin. Tämän vuoksi fysioterapeuttisi saattaa kysellä asiasta. 

Miten itse olen hoitanut asiaa?

Yli 10 vuotta sitten hakeuduin laulutunnille oikeastaan kurkun rasittumisen takia. Puhuminen ja laulaminen helpottuivatkin ratkaisevasti tekniikkaharjoitusten myötä. Lisäksi itse sekä kollegat ovat hoitaneet purentalihaksiani käsittelyillä ja myös edellä kuvaamiani, sekä muitakin, harjoitteita tehden tilanne on hallinnassa. Osaan rentouttaa aktiivisesti pään, kaulan, leuan, niskan jne. Posket ovat usein hankalin osio. Lisäksi, ihan kokeeksi, ostin itse muotoiltavan silikonisen purentasuojan, tämä toimi hyvin. Tuo ei kuitenkaan tarkoita, että se toimisi kaikilla yhtä hyvin. Laulaminen ja erityisesti laulamisen tekniikkaharjoitukset ovat minulle paras keino rentouttaa leuka ja purentalihaksisto, sen jälkeen itse laulaminen ja puhuminen helpottuvat ratkaisevasti. Lisäksi niskan ja kaulan alueen lihashuolto sekä koko kehon liikekontrollin ja lihaskunnon parantaminen auttavat asiaan.

Jokaisen tulisi siis löytää oma keino rentoutua, pyrkiä tiedostamaan narskuttelu ja sen aiheuttamat ongelmat. Omahoidolla on suuri, jopa suurin, merkitys ongelman hallinnassa. Lisäksi fysioterapeutti ja hammaslääkäri ovat asiantuntevia apuja, kun ongelmiin tarvitsee ulkopuolista tukea ja ohjeita. 

Ongelmasta eroon pääseminen ei ole helppoa, usein tulee varmasti mieleen heittää ”hanskat tiskiin”, mutta silloin et saa koskaan tietää, millaista olisi, jos voisit nauraa, puhua, laulaa rennosti.

Narskutteluvapaata joulun aikaa!



2 kommenttia:

  1. Iän ikuinen ongelma, en ehkä yöllä pure hampaita yhteen mut päivällä senkin edestä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko saanut hoito-ohjeita asiaan tai kokeillut purentasuojia?

      Poista

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Armo jokapäiväisessä elämässämme

6056603046810314 Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut epäreiluutta arkielämässä. On asioita, jotka koemme epäoikeudenmukaisiksi. Tätä ...