pub-6056603046810314

sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Elämä on hyvää


                                               Omenapuut kukkivat tänä keväänä runsaasti.
                                              

Nyt on vierähtänyt aikaa edellisistä elämänpyörteitä-pohdinnoista. Kevät on jo pitkällä ja kesäloma häämöttää monella. Elämänpyörteisiin mahtuu iloa ja surua, aiemmissa teksteissäni olen ollut enemmän negatiivisten asioiden pohtija; aurinko, uusi elämä luonnossa, linnut ja kaikki kesään heräävä saa ajattelemaan hyviä asioita. Olikohan niin, että suomalaiset ovat maailman onnellisimpia? Ensi viikolle on sääennusteet luvanneet kesän ensimmäisiä helteitä. Mahtavaa!

Törmäsin taannoin facebookissa haasteeseen, missä ihmiset kertovat kuvin elämän hyvistä asioista ilman sanallista selitystä. Itse en osallistunut haasteeseen, mutta se sai miettimään.
Kuvissa oli kotieläimiä, maisemia, kukkia, ruokia, juomia, lapsia, lapsenlapsia... Haaste saa ihmisen ajattelemaan, mitkä asiat oikeastaan tekevät elämästä hyvää.

Usein hyvin pienet asiat ovat niitä parhaita.
Kevät tuo joka vuosi kasvun ihmeen. Kuinka ihmeellistä onkaan nähdä pienestä siemenestä tai mukulasta kasvavat kasvit, kukkaan puhkeavat kukat ja pensaat. Tuomi on yksi suosikeistani. Myöhemmin syreeni ja juhannusruusu. Näiden tuoksu huumaa, tulee mieleen onnellisia ajatuksia lapsuudesta, isän lempikukkia oli sireeni ja äidin juhannusruusu. Lapsuuden kodin pihassa kasvoi näitä pensaita, olen siirtänyt  niitä myös omaan pihaani.

Mökkimaisemassa suopursu ihastuttaa joka vuosi tuoksullaan ja vaatimattomuudellaan.   Hento  vanamo jää helposti isojen varjoon, mutta kun kumartuu vienoa tuoksua kohti, yllättyy ja ihastuu vaaleanpunaiseen pikkukelloon.


Oletko koskaan kokeillut tehdä tuoreista suopursun oksista jalkakylpyä? Ihana, rentouttava kokemus. Muutamia oksia kuumaan veteen likoon n. 15 minuutiksi, sitten jalat sekaan. Parinkymmenen minuutin jälkeen jalat ovat kuin uudet, pehmeät ja rennot. Kun teet jalkakylvyn saunassa, voit samalla harjoittaa vaikkapa saunajoogaa tai ihan vain aktiivista rentoutumista tai kaikkein parasta on olla vain, suorittamatta yhtään mitään. Lämmin höyry kietoutuu hartioittesi ympärille, suopursun tuoksu leijailee ilmassa...




 Joka kevät tulee myös kylvettyä siemeniä, kaikenlaisia siemeniä. Tänä vuonna pistelin multaan kesäkurpitsan, värinokkosen ja pikku-zinnian siemeniä. Vain neljä päivää ja siemenet olivat itäneet. Tuli hyvä mieli.

Onnenapilan mukulat tulee jakaa ja istuttaa keväällä uudestaan. Viime keväänä sain onnenapilan eräältä asiakkaaltani. Tänä keväänä ilahdutin paria kaveria lisääntyneillä mukuloilla. Toivottavasti heilläkin kukka kasvaa. Omani on kaunis.

Äiti sanoi ennen voikukkia pieniksi auringoiksi. Kun katsoo peltoa, missä kasvaa satoja ja tuhansia pikku aurinkoja, tulee hyvä, valoisa mieli. Kevät. Kaikenlaiset pörriäisetkin haistelevat voikukkia ja siirtyvät sieltä omenan ja mustikan kukkiin. Elämä on hyvää niillekin, kunhan kukkia ja mettä riittää. Muistammeko kiittää elämän pienistä iloista? Elämän pyörityksessä unohdamme usein luonnon ihmeen, kauneuden, vaatimattomuuden. Mehiläinen tai lintu tai ihminen, luonto antaa iloa ja hyvää mieltä. 


Meidän Suomen lapinkoiramme, Nappi, tulee lähelle, painaa pään jalkaa vasten ja tökkää. Silitän, rapsutan, tuntuu hyvältä sekä koirakaverista että emännästä. Tiesitkö, että lemmikki voi laskea verenpainettasi, rentouttaa, rauhoittaa? Lemmikkisi on aina hyväntuulinen, se odottaa sinua ja  ottaa iloisesti vastaan, kun tulet töistä, koulusta tai harrastuksista. Se osoittaa, että elämä on hyvää ja lemmikki osoittaa sen pyyteettä. Oletko koskaan ajatellut, että sinäkin voisit toimia noin?

Kuuletko käen kukunnan, entä tuulen henkäyksen tai laineiden liplatuksen? Tunnetko auringon lämmön ja sateen raikastaman ilman? Entä tuoreen ruohon ja mullan tuoksun? Entä huomasitko, että tänä poikkeuskeväänä mustikka kukkii runsaasti. Se luo toivoa, josko syksyllä saataisiin pitkästä aikaa mustikoita.


Isokoskelo ja paljon pieniä poikasia.

Ruuhkavuosina nämä pienet ilot saattavat unohtua, niitä ei näe, huomaa eikä muista, kun elämää pitää suorittaa. Kun elämä rauhoittuu, tulee ehkä tyhjiö, mihin pienet ilot tuovat täytettä. 
Mieti oman elämäsi hyviä asioita. Kirjoita ne paperille tai ota valokuva. Yllätyt. 
Jos tuntuu, että elämä potkii, mikään ei onnistu, harmittaa, kokeile kirjoittaa paperille joka päivä ainakin yksi asia, mikä elämässäsi on hyvää:
- koti
- perhe
- työ
- koulu
- lapset
- terveet kädet
- elämä
- ystävät, kaverit
- oma sauna
- kukat tuomassa kevään sanomaa jne. 
Keksit varmasti monia hyviä asioita.

Hyvä keino on myös listata jokaisesta päivästä yksi hyvä ja yksi huono asia tai kolme hyvää ja kolme huonoa asiaa. Kummaa kyllä, muutaman päivän jälkeen huonoja asioita ei välttämättä enää löydykään niin montaa.

Elämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvää ja antoisaa. Eletään hetkessä.


Ihanaa, aurinkoista kesän alkua! Nautitaan luonnosta ja elämän pienistä iloista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Ei kukaan ole luvannut, että elämä olisi helppoa

Näkymätön Me ihmiset ajattelemme asioita usein negatiivisen kautta. Toisaalta ne ihmiset, jotka osaavat päästää irti, ajatella positiivisest...