pub-6056603046810314

sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Nainen autokaupoilla



Maailma muuttuu,  mutta niin muuttuvat ihmisetkin. Nainen auto-ostoksilla on ollut ennen jopa vitsien aihe, mutta miten onkaan nykyisin. Vai, arvostetaanko vanhempaa ihmistä enemmän, vaikka hän olisi nainen? Huomion arvoista on myös se, että pääsääntöisesti automyyjät ovat nykyisin nuoria miehiä, siis todella nuoria. Kerron seuraavassa tekstissäni kokemuksia autokaupoista. Tekstissä on mainittu automerkkejä, mutta ei paikkakuntia tai henkilöiden nimiä.



Elämäni autot


Jäin, sattuneesta syystä, miettimään elämäni autoja. Kun olin lapsi, kotona oli Moskvitsh, tuttavallisemmin Mosse. Se taisi olla jotenkin kaksivärinen, olisiko ollut vaaleaa ja harmaata. Sittemmin, kun itse sain ajokortin, kotona oli hiekan tai kullan värinen Vauxhall Viva. Sillä opettelin ajamaan, on jäänyt mieleen, että se oli mukava ajettava. Ensimmäisen kerran olin autokaupoilla isän kanssa, kun hän vaihtoi Vivaa pois. Tuolloin muistan että isä kuunteli minunkin mielipidettäni ja osti VW- Jetan. Se oli metallinhohtoinen vaalean vihertävä väriltään.

No niin, nyt ajattelet, että nainen, joka muistaa auton värin. 🙊🙈😉...ei, ei väri ole ollut koskaan asia, millä olen autoni valinnut.

Itsenäisen elämäni autoja on ollut monta, mikään niistä ei ole ollut uusi. On ollut vaalean sininen Datsun, keltainen VW-Golf, Nissan Sunnyja on ollut kaksikin: punainen porrasperä ja ns.hatchback, havun vihreä, vaalean keltainen Volvo, valkoinen Honda, mikä sattui olemaan ns.maanantaikappale, siinä jarrukengät kuluivat nopeasti ja jarrut jäätyivät kiinni pakkasella. Noh, monennen korjauksen jälkeen luovuin autosta hyvillä mielin. Sittemmin olen omistanut Ford focuksen, harmaan. Sen ajoin ulos tieltä, lunastuskuntoon. Se oli auto, mistä pidin. Siinä oli lämmitettävä tuulilasi.



Nyt aletaan olla tarinani siinä kohdassa, missä pääsen autokaupoille.

Ulosajon jälkeen tarvitsin uuden auton. Tuolloin autokaupoilla käynnistä jäi olo, että naisostajaa ei otettu tosissaan. Miesmyyjät  puhuivat vain miehelle. Tosin, autokaupassa, mistä sitten löysimme A3 Audin vähän ajettuna, oli yllättäen naismyyjä. Hänestä jäi hyvä kuva, mutta hänkin esitti asiat enimmäkseen miehelle. Tämähän on ollut varsin tyypillistä käytöstä aiemmin, jos nainen menee auto-ostoksille miehen kanssa. Audini oli metallihiekan värinen, meinasi tuo kuvaus unohtua. 

Tämä auto palveli minua reilun 13 vuotta. Ajoja tulee nykyisellään todella vähän, jopa 5000-6000 vuodessa. 

Muutama vuosi sitten iski autokuume, minuun, joka en rakastu autoihin, saati pyri vaihtamaan niitä kovin usein. Kävimme tuolloin katselemassa autoja ja muutama tarjouskin pyydettiin. Mieleen jäi parikin ajopeliä, joista olisin ollut kiinnostunut. Oli punainen ja musta Audi A3 vähän ajettuina vaihtoautoina. Myyjä oli nuori mies. Hän teki tarjouksen ja pyysi tekemään vastatarjouksen. Mielestämme hänen tarjouksensa vaati korjausta. Hän kehotti useaan otteeseen rohkeasti tekemään vastatarjousta, että päästään neuvottelemaan. Vastatarjouksemme ei kuitenkaan miellyttänyt häntä ja mieleeni jäikin hänen lausumansa: ”Tämä oli tässä!”
Arvaapa, olenko astunut tuohon kauppaan sittemmin? No, olen nyt, pari viikkoa sitten.

Tuohon aikaan kerroin myös muutamille tuttaville, että autoni voisi olla suoramyynnissäkin. Ei ilmaantunut ostajaa, kunnes tänä keväänä....

”Onko autosi myytävänä?”


Myin ikäänsä nähden vähän ajetun, juuri katsastetun autoni suoraan. Ostaja muisti, että olen joskus sanonut sen olevan myynnissä. Jouduin kyllä nukkumaan yön yli, ennenkuin tein myyntipäätöksen. Olin oppinut pitämään autostani, enkä kovin mielellään ajanut muitten autoilla, en edes perheemme toisella. Mutta, mutta, mitä tästä sitten seurasikaan?

Autokaupoille siis lentäen





Tällä kertaa käytiin useassa kaupassa eri kaupungeissa ja koeajettiin montaa erilaista autoa. Kerrottuani, että minä etsin autoa, yhtä kauppaa lukuunottamatta kaikki automyyjät kohdistivat puheensa minulle. Ja tämä yksikin korjasi suhtautumisensa varsin pian. Eräässä kaupassa myyjä oli jo kaupan ulko-ovella vastassa ja kysymässä, miten voi palvella. Olin asettanut joitain kriteereitä hankittavalla autolle (korkeus, hybridi, sähkö, päästöt pieniksi, automaatti), mutta loppujen lopuksi näistä kriteereistä ei tainnut jäädä paljoakaan jäljelle.

Eräässä autoliikkeesä myyjänä oli entinen mäntyharjulainen henkilö. Hänen kanssaan jutellessa  löysimme monta yhteistä tuttua ja loppujen lopuksi siitä kaupasta löytyi uusi autokin. Myyjä, joka haastelee jotain omasta, henkilökohtaisesta elämästäänkin, herättää luottamuksen. Kaikki eivät varmasti pidä tästä tyylistä, mutta minuun se teki vaikutuksen. Myyjä oli asiantunteva, kuunteli toiveita ja tarpeita ehdotti autoja sekä antoi vinkkejä valinnan helpottamiseksi.
Samalla paljastui myös yksi, aiemmin havaitsemattoman, henkilökohtainen ongelma. Minulla on niin lyhyet reidet, että useiden autojen penkki oli liian pitkä 😱. Jo se asetti valinnalle rajoituksia. Ovatkohan reiteni lyhentyneet vai ovatko autojen penkit pidentyneet? Vastaus tähän jäi saamatta.

Löysin auton, missä ajomukavuus on huippu ja niin paljon kaikenlaisia lisätoimintoja, että epäilen tuleeko kaikkea edes käytettyä. Suurin muutos oli automaattivaihteisto. Kaikki aiemmat autoni ovat olleet käsivaihteilla. Tämä on kyllä mukava ominaisuus.

Täysin uutta minulle oli myös auton täydellinen käyttökoulutus, minkä myyjä teki autoa luovuttaessaan. Koskaan, milloinkaan en ole saanut tällaista käyttöopastusta.




Autoliikkeen valinta


Mikä sitten vaikutti lopulliseen ostopäätökseen ja erityisesti siihen, mistä liikkeestä tein oston. Autoliikkeen valintaan vaikuttaa eniten myyjän persoona ja hänen tapansa toimia. Saavuttaako myyjä ostajan luottamuksen ja millä keinoilla. Hyvä myyjä kuuntelee, kyselee, kuuntelee, vastaa, kuuntelee.... Ammattitaitonen myyjä ei kysy ostajan rahapussin suuruutta ensimmäisenä. Autoliike on siisti, järjestelmällinen. Myyjä osoittaa olevansa perillä siitä, mistä puhuu. Valintakriteerejä on paljon, mutta tunne siitä, että on tekemässä kauppaa luotettavan autoliikkeen kanssa, syntyy myyjän kanssa keskustellessa.

Olen siis hyvin tyytyväinen ostokseeni. En kertonut uuden autoni tuntomerkkejä, mielenkiinnolla odotan kuka tunnistaa minut.

Kerrothan omista kokemuksistasi kommenteissa, olisi mukava kuulla sekä naisten että miesten kokemuksia autokaupoista ja siitä, miten päädyit tiettyyn autoon ja miten myyjä valikoitui.


Kuvat ovat omia, eivätkä liity näihin autokauppoihin millään tavalla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Armo jokapäiväisessä elämässämme

6056603046810314 Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut epäreiluutta arkielämässä. On asioita, jotka koemme epäoikeudenmukaisiksi. Tätä ...