pub-6056603046810314

sunnuntai 30. elokuuta 2020

Lomatekemisiä

Kolmen viikon loman viimeinen päivä on menossa. Viimeisen viikon aikana olen tehnyt pitkältä ajalta kertyneitä tekemättömiä töitä, säilöntää sekä käsitöitä.

Päivänä muutamana mietin, mitä ennen tehtiin lomalla. Muistikuvat ovat hataria. Lähes aina on tehty jokin pieni lomamatka. Nytkin käytiin Laukaassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Pulsassa ja Lahdessa päivän pistäytymisiä sekä vieteltiin aikaa mökillä ja kotona. 

 Yhden päivän lomasia 



 

Laukaassa käytiin tutustumassa Laukaan Sataman tapahtumaan, missä esiintyi NeverGreen. Oli kaunis ja lämmin elokuun ilta ja mukava musiikki, mikäpä oli ollessa. Tuli myös todistettua jälleen kerran, että ei enää jaksa valvoa kuten ennen - seuraavana päivänä väsytti niin paljon, vaikka oli mahtava ilta.

 

 

Lappeenrannassa käytiin tutustumassa hiekkalinna-alueeseen. Tämä oli pettymys - vain pieniä linnoja, ennen oli hienompia.

Lappeenrannasta löytyi myös juuri paljastettu Kaunis Veera- patsas, mikä on taiteilija Markku Hirvelän luomus ja patsaan on rahoittanut ja lahjoittanut Lappeenrannan Kasinon puistoon yrittäjä Ossi Vilhu (Etelä-Suomen Sanomat 7.8.2020). Patsas oli kaunis, vaikuttava ja sopii hyvin paikalleen. Oli rento päivä.

Pulsan asemalla käytiin kahvilla. On muuten näkemisen arvoinen paikka, kahvitkin tarjoiltiin ihan posliinikupeista. Tällä hetkellä siellä remontoidaan paikkoja, joten rakennuksia oli osittain suljettu sen vuoksi.

Mikkelissä Kenkävero tarjosi maistuvan brunssin ja syksyiseksi muuttuvan puutarhan tuoksuineen. Myymälät tarjosivat paljon erikoisia asioita, kuten mm. Pauliina Rundgrenin tuotteita. Tuolla kannattaa käydä toisenkin kerran, erityisesti lahjaideoita voisi löytyä.

 

 

Lahti tarjosi syntymäpäivänäni lämmintä ja aurinkoista säätä sekä laivaravintola KaunisVeera maistuvan pihvilounaan. Asiaan kuului toki ennen lounasta kuohuviinit aperitiivina Pianossa. 

 

 

 

 

 

 

 

 



Säilöntää

Oma pieni kasvimaani on tarjonnut avomaankurkkuja, kesä- ja hokkaidokurpitsoita, lehtikaalia, persiljaa, tilliä ja salaattia. On ollut mahtavaa säilöä asioita taas pitkästä aikaa. Avomaankurkkuja en edes muista, koska olen viimeksi säilönyt. Nyt tein kahdella tapaa: Kaupasta ostetun maustesekoituksen avulla maustekurkut ja mummin suolakurkut omatekoisella liemellä. 

Jaankin kanssanne tämän ohjeen:

1 kg avomaankurkkuja

   tillin varsia+muutama kukinto

   mustaviinimarjan lehtiä

halutessasi voit maustaa sinapinsimenillä ja piparjuurella

Liemi: 1 l vettä

            1 dl merisuolaa

            1 dl väkiviinaetikkaa

Pestyt kurkut joko kokonaisina tai lohkoina (itse tein pitkittäislohkoja) hyvin pestyihin ja kuumennettuihin purkkeihin (pidän purkkeja 100 asteisessa uunissa 20-30 min, kannet samoin tai kiehuvassa vedessä n. 10 min) kerroksittain tillinvarsien, - kukintojen ja mustaviinimarjanlehtien kanssa. Päällimmäiseksi lehtiä. Kiehauta vesi, suola ja etikka, anna liemen hieman jäähtyä ja kaada liemi purkkeihin. Täytä purkit ääriään myöten - kurkut peittoon ja sulje tiiviisti. Jäähdytä ja nosta viileään. Kurkut ovat valmiita aikaisintaan viikon kuluttua.

 

 


Lehtikaalit olen pakastanut niin, että revin paksun keskiruodin pois ja paloittelen lehdet repimällä. Palat muovipussiin, pussista ilmat pois ja pakastus. Jäätymisen jälkeen voi puristella pussia niin, että lehdistä tulee pientä silppua, mitä on helppo lisätä vaikka munakkaaseen, smoothieen, sämpylätaikinaan jne.

 

 

Omenasose on tällaisena hyvänä omenavuotena ihan must-juttu. Omenat ovat puhtaita, joten niistä on varsin helppoa jalostaa sosetta ja marmeladia. Itse teen purkitettavaa marmeladia hillosokerilla.



Tokihan ruisleipää on pitänyt leipoa ja karviaiset jalostaa mehuksi. 

Tuntuu siltä, että nämä vanhat asiat ovat unohtuneet monelta. Säilöminen on oikeasti mukavaa puuhaa, kun ei ole minnekään kiirettä. "Kotoilu" on taas trendikästä ja niinpä myös leipominen, säilöntä ja käsityöt ovat nousseet arvoonsa. Näissä puuhissa rentoutuu ja lataa akkuja. Lisäksi pakastimessa ja jääkaapissa tai kellarissa on puhtaita, omatekoisia säilykkeitä syksyn ja talven herkuiksi. Etsitäänpä se vanha keittokirja, siitä löytyy ihania reseptejä, sitä on mielestäni paljon mukavampi selata, kuin läväyttää resepti auki tabletilta tai tietokoneelta. 

Syyskuu alkaa ja paluu arkeen ja oikeisiin töihin on edessä. Koronan varjo häilyy edessä, takana ja sivuilla, mutta asianmukaisella ravinnolla, D-vitamiini-lisällä, liikunnalla, ulkoilulla ja riittävällä nukkumisella saat yleiskuntosi pysymään hyvänä ja näin sinulla on riittävä vastustuskyky erilaisia tauteja vastaan. Pysytään terveinä ja ollaan onnellisia, että asumme toistaiseksi hyvinvointi- Suomessa.

Aurinkoista alkavaa viikkoa!


 







2 kommenttia:

  1. Olen aikoinani paljonkin säilönyt oli oma kasvimaa ja se oli jotenkin kivaa puuhaa kun sai oman maan tuotteet säilöä, kurkkua, punajuuria, sipulia, porkkanaa, perunaa + mansikat, vadelmat, raparperit omenat ja luumut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Helena. Näin tehtiin ennen lapsuuden kodissanikin. Aina oli kasvimaalla juureksia, kasvihuoneessa tomaattia ja avomaalla kurkkua säiköttäväksi asti.

      Poista

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Armo jokapäiväisessä elämässämme

6056603046810314 Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut epäreiluutta arkielämässä. On asioita, jotka koemme epäoikeudenmukaisiksi. Tätä ...