pub-6056603046810314

sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Toiset aivomme


Vatsavaivoja


Monilla ihmisillä on nykyisin erilaisia vatsavaivoja, vatsa elää ihan omaa elämäänsä. Kuka ei voi syödä laktoosia sisältäviä ruokia, kenelle viljat aiheuttavat turvotusta, kipua ja närästystä. Stressi Ja huonot yöunet pahentavat vaivoja. Tekee mieli käpertyä sohvan nurkkaan potemaan. Usein vaivojen syyksi diagnosoidaan ärtynyt mahalaukku tai suoli, mahahaava, harvemmin keliakia, paksun suolen haavainen tulehdus (colitis ulcerosa) tai divertikuloosi (suoliston umpipussitauti). Toki sairauksia on paljon muitakin, mutta tässä mainitsin muutamia yleisimpiä.

Kaikkiin näihin helpottavana itsehoitona ovat liikunta sekä ruokavalio. 


Kaurapuuro kananmunilla terästettynä.













Liikunta

Kaikenlainen liikunta tehostaa laiskuuteen taipuvaisen suoliston toimintaa. Monipuolisella liikunnalla on vaikutusta myös suolistobakteereihin. Aktiivisuus saa mikrobistossa aikaan toivottua vilinää: Hyvät bakteerit lisääntyvät ja tulehdusta aiheuttavat pahisbakteerit vähenevät. Molempia bakteereja tarvitaan.Riittävä hyvien bakteerien määrä ja bakteerikannan tasapaino vahvistavat suoliston kestävyyttä, tehostavat aineenvaihduntaa ja ehkäisevät suolistotauteja. Yksipuolinen mikrobikanta on aina ongelmallinen, koska se altistaa vatsavaivoille ja tulehdukselle. Monipuolinen, itselle sopiva ruokavalio ja aktiivinen arki elävöittävät suolistomikrobikantaa toivotusti.  Monissa kokeissa on todettu, että liikkujilla on parempi suolistobakteerikanta kuin liikkumattomilla. Erityisesti kestävyysliikunta lisää suoliston hyvien bakteerien määrää, vaihtelevalla sykeliikunnalla on myös suotuisa vaikutus.




Smoothiet välipalaksi. Lehtikaali sopii moneen.


Ruoka

Suolisto pitää kasvispainotteisesta ruoasta, marjoista, hedelmistä. Lihaa ja rasvoja maltillisesti. Lisäksi hapantuotteet, probiootit tasapainottavat suoliston mikrobistoa ja tehostaavata immuunipuolustusta. Säännöllinen syöminen 3-4 tunnin välein, kohtuullinen sorbitolin ja ksylitolin nauttiminen, ruokahetken rauhoittaminen ja huolellinen ruoan pureskelu, kuitujen suosiminen ja riittävä veden juonti rauhoittavat vatsaa ja suolistoa. Huonot hiilihydraatit, kuten makeiset, ruokkivat huonoja bakteereja ja tulehdus saattaa aktivoituna. Itse oppii tietämään, mitkä ruoka-aineet ärsyttävät, mitkä sopivat. 


                                                                     Lehtikaalikeitto.


Syvähengitys

Rauhallinen hengittäminen nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, ns. palleahengitys aktivoi parasympaattista hermostoa, mikä taas vauhdittaa ruoansulatusta ja rauhoittaa koko kehon. 

Suolisto-toiset aivomme

Tiesitkö, että suolistobakteerit saavat suolen erittämään viestiaineita, kuten rasvahappoja ja hormoneja. Esimerkiksi valtaosa onnellisuushormoniksi nimitetystä serotoniinista syntyy suolistossa. Suolisto kommunikoi aivojen kanssa vagus- eli kiertäjähermon välityksellä. Suolistobakteerit voivat aiheuttaa masennusta, pelkotiloja ja unohtelua. Suolistoa hoitamalla hoitaa samalla stressitasojaan, aivojaan ja mielentilaansa. Ja toisin päin: aivojen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi suoliston toimintaan.

Omat kokemukset

13 vuotta sitten minulla todettiin divertikuloosi. Se on sairaus, jossa paksusuolen alueelle muodostuu pussimaisia pullistumia, divertikkeleitä, joita kutsutaan joskus myös umpipusseiksi. Divertikkelit syntyvät suolen  paineen vaikutuksesta, kun suolen limakalvo pullistuu suolen lihaskerroksen lävitse. Divertikkelit ovat usein oireettomia ja hyvin tavallinen löydös.

Divertikuliitiksi sairautta kutsutaan silloin, kun divertikkelit tulehtuvat. Useimmilla ihmisillä divertikuliitti aiheuttaa vatsakipua etenkin vasemmalla alavatsalla. Kipu on voimakasta ja voi ilmaantua yllättäen. Kivun aste voi vaihdella päivittäin. 

Ensimmäisellä kerralla minä annoin tilanteen mennä sen verran pitkälle, että jouduin jäämään sairaalaan antibioottitiputukseen. Sittemmin olen sairastanut tulehduksen muutaman kerran, mutta se on rauhoittunut joko ruokavaliolla tai suun kautta antibiooteilla. 

Tulehdus iskee silloin, kun  vähiten sitä tarvitset. Se iskee usein syksyllä. Se tietää, milloin olet stressaantunut tai muuten heikoilla.

 Olen oppinut, että gefilus- ja hapanmaitotuotteet esim. piimä, pellavansiemenrouhe, kevennetty ruokavalio esim. sosekeitot sekä riittävän usein syöminen rauhoittavat. Liikunta auttaa, varsinkin vatsan alueen venyttely ja avaaminen, rauhallinen kävely sekä syvähengitys lievittävät kipua. Oman kehonsa oppii tuntemaan, oppii tietämään, miten tilanne rauhoittuu ilman lääkkeitä. Lisäksi olen oppinut, koska on syytä käydä työterveyshuollossa tarkistuttamassa tulehdusarvot verestä. 

Lepo

Suolistokin tarvitsee joutenoloa, lepoa ja palautumista. Levossa parasympaattinen hermosto aktivoituu ja ruoansulatus toimii kunnolla. Liikkuminen on aina parempi vaihtoehto kuin liikkumattomuus. 

Jos sinulla on vatsavaivoja, kirja 

Viisas vatsa – Kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä

kannattaa lukea.


Mukavaa alkavaa viikkoa, nautitaan ihanista syyssäistä! Molemmat aivommekin nauttivat.







Lähteet: Sport-lehti 2/2020, aivoliiton nettisivut, omat kuvat


4 kommenttia:

  1. Syvähengittäminen oli minulle uusi juttu, järkeenkäypää. Liikunta on tosiaan tärkeää, se vaan jää niin helposti liian vähäiseksi, ainakin talven pimeydessä. Kaurapuurosta kananmunilla en ole aikaisemmin kuullutkaan. Sekoitetaanko raaka kananmuna puuron sekaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Maija, kommentistasi. Syvähengittäminen, palleahengitys on usein myös vaikeaa, jos jostain syystä on käyttänyt enimmäkseen apuhengityslihaksia. Kannattaa harjoitella hallitusti nenän kautta sisään ja huulten lävitse, pienellä vastuksella ulos.
      Talven pimeys ja liukkauskin usein houkuttelee jäämään sisälle, mutta pienikin kävelylenkki auttaa suolistovaivoihin.
      Kyllä, raaka kananmuna kypsään puuroon. Itse sekoitan sen sauvasekoittimella-tulee ihanan pumpulista puuroa. Yksi kananmuna annosta kohden. Toki voi sekoittaa kauhalla tai puuhaarukallakin. Tämä puuro pitää nälkää paremmin kuin pelkkä hiutalepuuro ja on proteiinipitoinen. Toki, jos haluaa, voi käyttää munista vain valkuaiset.

      Poista
  2. Olen kuullut sanonnan et suolisto on toiset aivot ja hyvin vointiin vaikuttaa vatsa, jos vatsa voi huonosti vaikuttaa hyvinvointiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo pitää kyllä hyvin paikkaansa. Jos vatsa ja suolisto voivat huonosti, koko keho on voimaton. Suoliston kunto voi aiheuttaa matala-asteista tulehdusta koko kehonkielen.

      Poista

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Armo jokapäiväisessä elämässämme

6056603046810314 Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut epäreiluutta arkielämässä. On asioita, jotka koemme epäoikeudenmukaisiksi. Tätä ...