pub-6056603046810314

maanantai 26. joulukuuta 2022

Joulu on suoritettu


 

Tänään on vietetty Tapaninpäivää. Ennen tämä päivä antoi luvan lähteä liikkeelle rauhoittumista vaatineen jouluaaton ja -päivän jälkeen. Tänä päivänä ihmiset eivät enää ajattele näin ahdasmielisesti. Toisaalta tuntuisi, että rauhoittumista tässä yhteiskunnassa tarvittaisiin. Tarvittaisiin ihmisiä, jotka opastaisivat nuoria kristillisiin arvoihin. On uskomatonta, että koululaiset voivat itse valita, menevätkö koulun järjestämään joulujuhlaan, varsinkin jos tapahtuma on kirkossa. Itse olen sen verran vanhoillinen, että soisin lasten ja nuorten tietävän, miksi joulua vietetään - ja sehän on nimenomaan kristillinen juhlapäivä. Tätä asiaa voisi pohtia ja pyörittää pitkästikin, mutta mitäänhän tälle kehitykselle ei enää voi. Kaupallistuminen, maallistuminen, arvot tai arvojen puuttuminen ovat tulleet jäädäkseen myös muihin kristillisiin juhlapäiviin.

Joulu on suoritettu

Usean vuoden ajan on tuntunut, että ei saa kiinni enää ns. joulumielestä. Miksi, en osaa sanoa. Tänä vuonna tuo tunne oli erityisen vahva. Jotenkin vuosi vuodelta joulun merkitys on vähentynyt. Tänä vuonna edes joulukoristeita ei tullut laitettua entiseen tapaan. Joulukortteja lähetin ja sainkin. Kortti on jotenkin edelleen se paras, vaikka moni onkin siirtynyt ainoastaan sähköiseen joulutervehdysten lähettämiseen. Kohdatessa ihmiset toivottivat lämpimästi hyvää joulua toisilleen.

 

Jouluun kuului hyvin perinteisiä asioita: Lapsista kaksi oli kotona, jouluruokia ja - leivonnaisia tehtiin, oli suklaata ja joulukukkia. Oli myös hyasintti, mikä toi jouluista tuoksua kotiin. Kuusi oli koristeltu ja kynttilöitä paloi pöydillä. Joululiinat toivat lämmintä väriä ruokapöytään. 

Haudoilla käytiin muistelemassa edesmenneitä läheisiä ja vietiin kynttilöitä tuomaan valoa pimeyteen. Hautausmaa oli kaunis ja tunnelmallinen jouluaaton sinisen hämärän laskeutuessa pimeämpään iltaan. 

 

 

Periaatteessa siis ulkoiset joulun puitteet olivat kunnossa. 

Oma korvien väli on vain unohtanut juuri sen joulutunnelman. Onko sitä sitten ollutkaan? Onko joulutunnelma tullut pienten lasten kautta? Millainen joulutunnelma olisi se oikea? Joulun tunnelmaa toi ennen joulukuusi, sen hakeminen metsästä ja se tuoksu. Viime jouluna tein itselleni varsin suuren myönnytyksen - joulukuusi korvattiin tekokuusella. Päätös oli vaikea ja jotenkin väärä. Tänä vuonna se asia oli jo pehmentynyt, se oli melkein hyväksytty; Mietin jopa, koristellaanko kuusta ollenkaan, mutta se se vasta hankala asia olisikin ollut. Eli kyllä kuusi tänäkin vuonna tuotiin tupaan ja puettiin ihan uusiin värivaloihin.



Hektinen arki on omiaan hävittämään joulutunnelman, mutta jokainen varmasti pystyy itse vaikuttamaan siihen asiaan. Elämä kuitenkin valuu päivä kerrallaan eteenpäin...tahdomme tai emme. Kuvassa näkyvä Edi-koira oli vilpitön hyvän mielen tuoja. Se tuli lähelle rapsutettavaksi, se lipaisi kielellä kiitokseksi, se oikaisi lepäämään, kun väsytti - meidän ihmisten pitäisi ottaa enemmän eläimistä mallia, olla välittömiä ja luottaa siihen, että elämä kantaa, vaikka se ei aina siltä tuntuisikaan.


Uutta vuotta odotellessa pannaan mietintään, mikä tänä kuluneena vuonna on mennyt hyvin? Mitä olen tehnyt oikein? Mitä odotan tulevaisuudelta? Jätetään menneet menneisiin ja siirretään epäonnistumiset mahdollisuuksien ja opittujen asioiden koppaan. 

Hyvää loppuvuotta!

 


5 kommenttia:

  1. Moikka,tuo sun kirjoitus oli,kuin mun kynästä(jos kirkoittaisin).Olen miettinyt samaa,ei tunnu Joululta ei,tämä joulu oli tietysti ikävä sen takia,kun ei isääkään enää ole.Äidin kuolemasta tuli 16.12, 12 vuotta,kummisedän pois menosta 18.12,11 vuotta ja Aira-tädin 10 vuotta marraskuussa,mutta muistoja on paljon ja näillä mennään,maailma muuttuu ja me sen mukana,ehkä.Hyvää tulevaa vuotta ja jaksellaan❤terkuin Päivi Porvoosta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päivi, kommentistasi. Kai meidän on vaan hyväksyttävä, että olemme pitkälti seuraavaksi vanhin sukupolvi…kohta meidän lapsemme muistelevat niitä joululta tuntuneita jouluja…hautausmaalla kävellessä tulee tosiaan monia muistoja mieleen. Hyvää tulevaa vuotta sinne Porvooseen! T. Armi

      Poista
  2. Joulu ei tunnu tosiaankaan enää joululta, koristeet kynttilät antavat tiettyä tunnelmaa. Läheisten kanssa oleminen tuo joulu muistoja. Lapsuuden joulusta, parasta hevosella joulukirkkoon klo 5 aamulla lähtö, lämpimien vällyjen sisällä, samoin tapanina kummin luo kylään, metsäistä hevostietä saattoi kuu paistaa. Joululahjat 50 luvulla ja 60 luvun alussa,Fazerin suklaa levy, Äidin ja siskon tekemä turkispalasista lelu koira, xsylofoni ja nokkahuilu. Aito joulukuusi ja elävät kynttilät.
    Aikuisena erilaisia jouluja niin huonoja kuin hyviäkin. Minulle joulu merkitsee enemmän rauhoittumista, kaupallisuus tuo stressiä. Joulu ja joulun arvostus on muuttunut 70 vuodessa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Helena, kommenteistasi. Usein jouluna tosiaan tulee muisteltua lapsuuden jouluja ja sitä, millaisia tapoja silloin oli. Nykyiset lapset eivät enää edes tiedä, mikä on joulun alkuperäinen merkitys. Hyvää tulevaa vuotta!

      Poista
  3. Jatkaisin vielä kommentointia. Olen ollut töissä jouluna, ei ehkä huono kokemus jos ei lapset ois ollu pieniä. Haudoilla käynti tuli vanhempien ja appivanhempien muisteluksi ja samalla aatto kirkko. On oltu joskus kylpylässä. Haaveeni, nyt voisin viettää joulut vaikka etelässä, en tarvitse joulutunnelmaan lunta, sydämeeni joulun teen sanoin, kaikille hyvää tulevaa vuotta 2023

    VastaaPoista

Mielelläni lukisin, millaisia ajatuksia tekstini herätti sinussa.


Armo jokapäiväisessä elämässämme

6056603046810314 Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut epäreiluutta arkielämässä. On asioita, jotka koemme epäoikeudenmukaisiksi. Tätä ...